Буріння отворів дрилем і перфоратором

Свердлити бетон дрилем можливо, якщо інструмент оснащений ударним механізмом, в іншому разі під час зіткнення з арматурою або іншими перешкодами в стіні можна зламати свердло.

Дрилем можна виконати отвори своїми руками діаметром не більше 80 мм і глибиною до 100 мм, для свердління в залізобетонній поверхні не використовується. У роботі з дрилем видається багато шуму і пилу, це є одним із недоліків пристрою. Тут також дуже важливий вибір свердла. Найміцнішим є побідитове свердло по бетону, з якого виготовляються бури. Победитовим свердлом можна просвердлити навіть арматуру. Підібрати свердло можна залежно від діаметра і глибини свердління та типу використовуваного інструменту.

Перфоратор – пристрій, який має більшу потужність, ніж ударний дриль, може використовуватися для пророблення отворів у залізобетоні діаметром до 120 мм і глибиною до 500 мм. Головні критерії під час вибору цього інструменту – кількість обертів, адже пророблення отворів у різних типах бетону залежить від швидкості обертання. Головна перевага – компактні габарити, до мінусів також можна віднести високий рівень шуму і багато пилу під час роботи. Бури по бетону для перфоратора застосовуються тільки в тому разі, якщо в стіні немає арматури.

Просвердлити отвір у бетонній стіні складно без пробійника. Це тригранник подовженої конструкції високої твердості, виготовлений з металу. Складається він із двох частин: загострений кінець і ручка, за допомогою якої дуже легко і зручно тримати інструмент. Використовується, якщо під час свердління пристрій упирається на гравій, щебінь, інші фракції. У цьому разі, щоб свердлильний інструмент просунувся далі, потрібно вставити в отвір у стіні пробійник, постукати по ньому молотком, тоді фракції подрібнюватимуться і свердлильний інструмент зможе просунутися далі.