Як свердлити бетон

Вибрати інструмент для свердління бетонної стіни недостатньо, головне – навчитися правильно свердлити, знати всі нюанси. Процес свердління починається з підготовки поверхні.

Важливо переконатися, що в стіні немає електричного кабелю або труб для водопостачання, опалення. У цьому допоможе спеціальний прилад. Підготовка поверхні також включає розмітку точки входу для бура, це можна зробити за допомогою олівця.

Наступний етап – вибір інструменту та оснащення. Для дюбелів або інших кріплень можна проробляти невеликі отвори за допомогою дрилі, від 3 до 5 мм у діаметрі. Для більших розмір свердел, бурів, коронок підбирається залежно від потрібної величини отворів.

Дуже важливо визначити глибину занурення бура. Якщо свердлимо отвір під розетку, то його глибина має дорівнювати розміру самого підрозетника.

Під час свердління завжди виділяється багато сміття. Деякі пристрої, наприклад, алмазні коронки, працюють практично без викиду бруду, а в перфораторах, дрилях професійного класу є вбудовані мішки для пилу або пилососи для збору пилу.

Під час роботи зі свердлильними пристроями дуже важливо працювати в захисному одязі, що захищає обличчя та очі, а також використовувати інструменти з додатковою ручкою, щоб пристрій було легше тримати, і він не вислизав із рук.